Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ...ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ??
Τα γεγονότα: το «πολλαπλό σύγραμμα» προβλέπεται από το προεδρικό διάταγμα υπ'αριθμόν 226 που ψήφισε πέρσι η κυβέρνηση και ήρθε να συμπληρώσει το νόμο πλαίσιο που είχε ψηφίσει μόνη της πριν από 2 χρόνια!Γενικά υπαγορεύει ότι οι καθηγητές θα συντάσουν μια λίστα συγραμμάτων για το μάθημα που διδάσκουν και οι φοιτητές θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν μόνο όποιο από αυτά επιλέξουν αλλά μονό ένα!!Στην προσπάθεια της η κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτο τον νόμο παρά τις μαζικότατες αντιδράσεις σύσσωμου του φοιτητικου κόσμου αποφάσισε περσυ να «πετάξει» το μπαλάκι στα τμήματα έτσι ώστε να διασπαστεί η απάντηση από μέρους μας και έτσι να παίξει καλύτερα το παιχνίδι του εκβιασμού!
Και με αυτά τα δεδόμενα πραγματοποιέιται η 1η γενική συνέλευση τμήματος περυσι όπου η μαζική παρουσια του φοιτητικού μας συλλόγου έβαλε φρένο στο πολλαπλο σύγραμμα!Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε άλλη μια φορά!
Είδαν και απόειδαν οι καθηγητές μας και κάλεσαν Γ.Σ. τμήματος για να περάσουν επιτέλους το διάταγμα αυτό που αφορά τα συγράμματα και που τόσο πολύ θέλουν ( άλλοι για προσωπικά οφέλη και άλλοι γιατί απλά υπέκυψαν στον εκβιασμό της κυβέρνησης ότι θα τους κόψει τα λεφτά αν δεν κάνουν ό,τι τους λέει) μέσα στην εξεταστική!!Και το κάνανε μέσα στην εξεταστική όχι τυχαία αλλά για να μην είμαστε εκεί με την ίδια μαζικότητα (λογω αντικειμένικων συνθηκών,πχ:τρέξιμο εξεταστικής)για να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν (αφού μέχρι εκεί φτάνει η δημοκρατικότητά τους!)...Και φρόντισαν κιόλας να μας καθυσηχάσουν ότι αυτό το κάνουν για γραφειοκρατικούς λόγους,οτι όταν έρθει η ώρα όλοι τους θα δηλώσουν από ένα σύγραμμα και ότι μπορούμε στην τελική να επαναπαυθουμε καθότι είναι καλοί καγαθοί και δεν θα έκαναν πότε κατί αν δεν ήταν για το καλό μας!!!!! Και δεν μπήκε κάλα κάλα ο Οκτώβριος και έσπευσαν όλοι οι μεγάλοι εγγυητές να δηλώσουν από τουλάχιστον 3 συγράμματα ο καθένας!!
Οι αλήθειες!...: είναι αλήθεια ότι όλοι μας θα θέλαμε να πέρνουμε πιο σύγχρονα και πιο πολλά συγράμματα για το κάθε μάθημα που διδασκόμαστε!!αλλά:
1. να μας παρέχονταν όλα τα αναγκαία συγράμματα δώρεαν (λεφτά η κυβέρνηση να έβρισκε απο αυτά που βάζει στην τσέπη της)
2. η διδακτέα ύλη ,δηλαδή η παρεχόμενη γνώση, να εμπλουτιζόταν αλλά να γινόταν πιο ουσιαστική και κατανοητή(το όποιο σημαίνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον καθηγητή,πράμμα δύσκολο στις μέρες μας)άλλα ταυτόχρονα η εξεταστέα ύλη να μην αυξανόταν(οι 700 σελίδες είναι ήδη πολλές και η γνώση δεν έχει καμοία απολύτως σχέση με την απόδοση στις εξετάσεις)
Όμως όσο ώραια ακούγεται η φράση «πολλαπλό σύγραμμα» στο βώμο του πλουραλισμού την επιστήμης τόσο βάναυση θα είναι η εφαρμόγη του!...
1ον:θα έχουν το δικαίωμα η εξεταστέα ύλη να είναι από όλα τα συγράμματα και (αφού δεν γίνεται 2 βιβλία να είναι ίδια μεταξύ τους )το ένα βιβλίο θα περιέχει κομμάτια που δεν περιέχει το άλλο-και δεν το λέμε έμεις ο κος Θάνος το ‘πε!
2ον:για όσους δεν γνωρίζουν μόνο το ένα απο τα 2 συγράμματα θα είναι δωρεάν (επιλέγουμε εμείς ποιό όμως!Μα πόσο καλοί είναι??)ένω το άλλο θα το αγοράζουμε ή θα το δανειζόμαστε απτην βιβλιοθήκη(??? Ποια αυτή που ειναι στον κάτω όροφο και έχει ένα αντίτυπο για κάθε βιβλίο?ναι,αυτή!γιατί δεν φτάνει 1 για τουλάχιστον 150 ατομά?).
3ον:το τρέξιμο και οι τρελοί ρυθμοί της εξεταστικής θα πολλαπλασιαστούν επί τον αριθμό των συγραμμάτων(πόσο ακόμα δηλαδή??)και όποιος θα καταφέρνει να φτάσει αλώβητος την μέρα της εξέτασης θα ερχεταί αντιμέτωπος με ακόμα μεγαλύτερη καθηγητική αυθαιρεσία (σκέψου ότι τώρα με το ένα βιβλίο και σου λένε ότι το θέμα ήταν από λεζάντα φωτογραφίας ή τελείως εκτός ύλης )!!

Το δικαίωμα επιλογής δεν εξασφαλίζει τίποτα αφού είναι πολύ πιθανό κανένα από τα προτεινόμενα βιβλία του καταλόγου να μην καλύπτει το σκοπό ενός συγγράμματος: να κάνει κατανοητό το περιεχόμενο του μαθήματος, να μπορεί κανείς να το συμβουλευτεί στην εργασία, να αρκεί για τις εξετάσεις. Εμείς απαντάμε ότι αν περισσότερα συγγράμματα από ένα είναι απαραίτητα να μην διαλέγουμε, αλλά να δίνονται όλα δωρεάν και η ύλη να είναι με σαφήνεια καθορισμένη μέσα από αυτά. Δεν είναι δυνατόν οι φοιτητές αλλά και η κοινωνία ευρύτερα να μην έχει πρόσβαση στη γνώση και να είναι προσιτή μόνο στους λίγους.
Κοινώς τα πολλαπλά συγράμματα άμεσα εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς αφού θα αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε από την τσέπη μας για να τα αγοράσουμε και αυξάνουν την εντατικοποίηση καθιστώντας υποχρεωτικές τις παραδόσεις (αλλίως πως θα ξέρεις τι έχει πει και τι θα του έρθει να βάλει απτον τεράστιο όγκο της ύλης?) με αποτέλεσμα η σχόλη να γίνεται υποχρεωτικά 12ωρη και άρα απαγορευτική είτε για κάποιον που αναγκάζεται να δουλέψει είτε για κάποιον που άπλα θέλει να ασχοληθεί και με κάτι άλλο στη ζωή του!!!

Η κυβέρνηση ξέρει τι κάνει! Επιλέγει να εφαρμόσει την εκπαιδυτική μεταρρύθμιση αποσπασματικά και ανά τμήμα ακρίβως γιατί φοβάται την μαζική μας απάντηση!Χθες ήταν οι πρυτανικές εκλογές ,σήμερα είναι τα συγράμματα,αύριο η κατάργηση του ασύλου,η διαγράφη φοιτητών με απότερο στόχο την ολοκληρωτική λειτουργία του πανεπιστημίου με βάση τις εκάστωτε αναγκες τις αγορας!!
Αλλα και εμείς έχουμε μάθει να απαντάμε!Ξέρουμε πως να αποφασίζουμε αμεσοδημοκρατικά μεσα από τις γενικές μας συνελεύσεις αλλά και πως να δρούμε συλλογικά και να πετυχαινουμε νίκες!!Δεν θα αφήσουμε να περάσει η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, μια λαική κατάκτηση από τους αγώνες της εποχής του δολοφονημένου φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα...Θα είμαστε εκεί κάθε φορά που θα πάνε να εφαρμόσουν κατί αντίθετο με τις ανάγκες μας.Θα είμαστε εκέι για να αποτρέψουμε και να ανατρέψουμε όλα όσα διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό παρόν (χωρίς άσυλο και συγγράμματα,αλλά με διαγραφές, manager και τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα) για τους φοιτητές και ένα ζοφερό εργασιακό μέλλον.Θα είμαστε εδώ μέχρι να ανατραπεί στο σύνολό της η αντι-εκαπιδευτική μεταρρύθμιση,μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και μαζικές διαδηλώσεις...
Κ.ΑΡ.Α.ΒΙ.-Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: